DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ NEDİR?

DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ
"Hayatta hiçbir zaman
keşfedilemeyecek tek bir şey vardır; Daha iyisi…
Çünkü her zaman yaptıklarımızdan daha iyisi olacaktır."
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerle tasarlanmış bir bilgi teknolojisidir. 
Deneyimsel kısmını geçmişten, tasarım kısmını ise şimdiki ve gelecek zamandan alarak geçmişin deneyimleri ile şu ana ve geleceğe köprüler kurar. Yeryüzündeki tüm canlı ve cansız varlıkların hayatlarındaki ortak deneyimleri harmanlayarak insanların hem bugününü hem de yarınki gideceği yolun haritasını deneyimselleştirilmiş öngörülerle çizmesine olanak sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanın hayattaki amacını amaç edinmiştir. İnsan bir kez geldiği şu hayatta ne yaparsa yapsın mutlu olmak, başarılı olmak ve etrafındakilerle doyumlu ve kaliteli ilişkiler kurmak için yapar. Bu amaçlar tüm insanlar için ne kadar ortaksa buna götürdüğüne inandığı yollar da o kadar çeşitlidir. İnsan bazen onu mutluluğa ve başarıya götürecek yolların seçiminde yanılır. Yanlış yerlerde yanlış kazançlar arar. Yanlış davranışlarla ve yanlış hamlelerle olumlu sonuçlar bekler. Eğer varmak istediği yer ya da gideceği yola dair bir bilgisi yoksa, bir bilinmez içinden doğaçlama yapar de sanki daha iyisiymiş gibi gelene yönlenir. Dener, yanılır, bulur, öğrenir. Her seferinde deneyerek ortaya çıkacak başarılı ve başarısız sonuçları bizzat gözlemleyerek sonuca ulaşmayı tercih eder. Oysa  hayattaki en pahalı, en zaman kaybettirici ve en kârı düşük öğrenme yöntemi deneme-yanılma (trial-error method) yöntemidir. Bu sebeple Deneyimsel Tasarım Öğretisi ulaşılması istenen bir amaç ve hedef doğrultusunda deneyimselleştirilmiş öngörüleri sunarak, insanın bu hayattaki nihai amacına deneme yanılma yapmadan, en kısa yoldan ve en etkili biçimde ulaşma fırsatı sunar.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi yeryüzünde gizlenmiş olan ve öğrenildiğinde insanı farkındalığa ulaştıran gerçekliklerden oluşur. Aynı zamanda sahte ile gerçeği, doğru ile yanlışı ayrıştıran bir bilgi teknolojisidir. İnsanın hayatta en çok merak ettiği şeylerden biri; “Gerçek nedir?” sorusudur. Tarih boyunca pozitif bilimlerde insanoğlu gerçeği merak etmiş ve anlamaya çalışmıştır. Gerçeği öğrenebilmek için, denizin derinliklerine dalmış, insan anatomisini incelemiş, uzayın derinliklerine bakabilmek için aletler icat etmiş, kaynaklarını, zamanını harcamıştır. Sadece bilim adamları değil, tüm insanlar ilgilendiği konuda gerçeği öğrenmek ister. Yaşantısında, ilişkilerinde, yaptığı işte gerçeği merak eder. Gerçekler gizlendiğinde ya da bir konuda yalan söylendiğinde hiç hoşuna gitmez, bir an önce o konuda gerçeği öğrenmek ister. Çünkü yalan sahtedir ve hiçbir işe yaramaz. Sahte bir yöntemle bir insanın mutlu olması ve başarıya ulaşması mümkün değildir. Sahte, insanı sadece bir süre oyalar işin sonunda kesinlikle zarara uğratır. Bu yüzden insan, hayatında başarılı ve mutlu olabilmek için gerçeğe, gerçek yöntemlere ve gerçek davranış biçimlerine ihtiyaç duyar. Çünkü gerçek her zaman üstündür ve onu sahipleneni üstün kılar. Deneyimsel Tasarım Öğretisinin bir amacı da gerçeği deşifre etmek ve ihtiyaç sahibine ihtiyaç duyduğu konuda gerçeği aktarabilmektir.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi gündelik hayatın içinde insanların karşılaşmış olduğu, alışılmışın dışındaki iz ve işaretleri deşifre eder. İnsan gökyüzünde gri bulutlar gördüğünde yağmur yağacağını veya bir martı gördüğünde yakınlarda denizin olduğunu bilir.  Ormanda bir ayak izi fark ettiğinde yakınlarda başka bir canlının olduğunu anlayabilir. Bunlar iz ve işaretlerdir ve doğru deşifre edildiğinde önlem alabilmeyi veya hamleyi doğru tasarlayabilmeyi sağlar. Deneyimsel Tasarım Öğretisi de insanların davranışlarındaki, olaylardaki, dış dünyada alışılmışın dışında karşılaşılan mesajlardaki iz ve işaretleri doğru okuyabilmeye yardımcı olur. İnsan da hayatın mesajlarını doğru okuyabildiğinde ne yapması gerektiğini öngörebilir ve karşılaşabileceği engellere ve düşebileceği tuzaklara karşı daha hazırlıklı olabilir.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi insanları, doğayı ve toplumları inceleyerek bugüne kadar hiç değişmeyen bundan sonra da hiç değişmeyecek yasalarını deşifre eder. Bu yasalar bilinmediğinde veya bilinip uyumsuz kalındığı her konuda insanın problemleri büyür. İşin sonunda gerileyen ve aşağılara düşen olur. Yasalara hakim oldukça ve bu yasalar ile davranışlarını tasarladıkça insanın başarıları ve mutluluğu artar.

Daha detay bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Yorum Gönder

23 Yorumlar

  1. Gecmisteki deneyimlerin, tasarlayip gunumuze uyarlayabilmek sahip olunabilecek guzel bir yetkinlik. Elinize saglik guzel bir yazi olmus

    YanıtlaSil
  2. Hayatımın her aşamasında faydasını gördüğüm bir program oldu, insanların davranışlarının öngörülebilir olduğunu anladım..

    YanıtlaSil
  3. Her insanın yanında olması gereken bir yol arkadaşı gibi🙂

    YanıtlaSil
  4. İnsanı güçlendiren, mutlu ve başarılı olmasını sağlayan faydalı bilgiler. İyi ki eğitime katılmışım. İnsanda farkındalık oluşturuyor. Aynı hataları yapıp farklı sonuç alacağımı sanmışım yıllarca.

    YanıtlaSil
  5. Sadece geleceği değil geçmişi de yeniden tasarlama imkanı sunuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşimde elemanlarımı daha iyi yönetebilmek ve daha başarılı olabilmek için bu seminerlere başladım. Bi süre sonra baktım ki ailemle arkadaşlarımla olan ilişkim düzelmeye başladı. Baktım ki bu seminer daha kapsamlı, hayatın bir çok alanına uygulayabiliyorum, o yüzden tamamını aldım tavsiye de ediyorum

      Sil
  6. Deneme yanılma ile zaten kısıtlı olan zamanımızı kaybetmektense deneyim transferi ile bir ömre binlerce ömür sığdırmak, çok akıllıca.

    YanıtlaSil
  7. İnsan duymayınca biliyor zannediyor. Ancak bilmediğini duyunca anlayabiliyor. Dinlemek lazım.

    YanıtlaSil
  8. Sanki saklanmış bilgileri gün yüzüne çıkaran bir eğitim çok faydası oldu hayatın her alanında.

    YanıtlaSil
  9. şuan da herkes hatamızı söylüyor... Çözüm söyleyen, birbirine deneyim transfer eden sayısının azaldığı bir dönemde çok etkili bir müfredat :)

    YanıtlaSil
  10. Hayatımızda farkında olmadığımız alışkanlıkları fark ettiren, iyileştiren bir program. Tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  11. İnsanların işaret ve izleri doğru deşifre etmesi kişiyi öngörü sahibi yapıyor yeterki nasıl doğru deşifre edebileceğimizi bilmeliyiz her dersini merakla dinlediğim fayda gördüğüm eğitimler

    YanıtlaSil
  12. Bilinçli olarak yaptığımızı düşündüğümüz her şeyin aslında bilinçli yapmadığımız gerçekçeğin ne olduğunu bilirsek bilinçli bir şekilde hareket edersek daha kısa sürede daha uzun. Sürede hayatımızı konforlu hale getirebileceğimiz bir eğitim

    YanıtlaSil
  13. Bir insanın bu hayatta kendisine yapacağı en büyük yatırım.

    YanıtlaSil
  14. Bir insanın bu hayatta kendisine yapacağı en iyi yatırım.

    YanıtlaSil
  15. İnsan insandan, doğadan ve soyut yasalardan deneyim transferi yapabilir, sürece girmeden olumsuz sonuçla karşılaşmadan doğru tepki verebilir. Burada en üst versiyon kaynak soyut yasalardır. Biz farkında olmasakta onlar var ve hayat bize geri bildirimi tepkilerimizin soyut yasalara uyumuna göre verir. Biz farkında olmasakta, olsakta, hoşumuza gitse de gitmese de ‘’Miktar arttıkça etki azalır.’’ Deneyimsel Tasarım Öğretisi eğitimlerinde insan soyut yasaları ve onların işleyişine dair gerçek ve yeterli bilgi edinebiliyor.

    YanıtlaSil
  16. İnsan tüm ihtiyacını iletişim kurarak karşılıyor aslında ve sevdiği insanlarda
    ilişki kurarken ilişki kalitesini iletişimi belirliyor nasıl bir hayat yaşıyacağı nı belirliyor.
    Yani ilişkide ustalaşmak hayatada ustalaşmak demek miş teşekkürler D.T.Ö

    YanıtlaSil
  17. Hayatımıza alacağımız bir şeyin gerçek mi yoksa sahtemi faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu bilmemizi sağlayacak bir ilme sahip olmak bile bizi başarı ve mutluluğa taşıyorken, Deneyimsel Tasarım Öğretisi'nin toplam müfredatının nasıl bir dönüşüme imkan sağlayacağını düşünebiliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  18. Hayatta yanlışlar yapabiliriz,
    ama gerçekten karşı tarafın kim olduğunu anlayabilirsek belki bu yanılgıya daha az düşebiliriz.
    Bana göre bu eğitimin en faydalı kısımlarından biri de bu.
    İnsanları tanımanın en güzel taraflarını, en iyi anlayabilecek şekilde sunduğu için.

    YanıtlaSil
  19. Deneyimsel Tasarım Öğretisi ifadesini ilk duyduğumda klasik bir Kişisel Gelişim eğitimi aklıma gelmişti. Merak duyduğu konuları derinlemesine araştırma eğiliminde olan eşim ilk kez 2016 yılı Mart ayında böyle bir eğitimin varlığından bahsetmiş, haftada bir akşam iki – üç saat gitmek istediğini ifade etmişti.

    Daha sonraki süreçte de her ne kadar içerikten bahsetmese de eşim o eğitime başladıktan sonra o an için 21 yılının içinde olan evliliğimizde çok olumlu dönüşümlere önayak olmuştu.

    Akabinde eşim, evlilik hazırlığında olan kardeşimin de bu eğitimi almakla kesinlikle çok fayda göreceğini, abisi olarak onu teşvik etmemin uygun olacağını söylemişti. Hem kardeşime destek olmak hem de yıllar önce geçirdiğim fiziki rahatsızlıktan sonra içinde bulunduğum ataletten kurtulmak maksadıyla çok şükür kardeşimi tanıtıma beraber gitmek hususunda ikna ettim.

    YanıtlaSil
  20. Bu egitimden once cok kaydadeger bir rahatsizligim vardi.doktorlarin sizin psikolojik degil durumunuz fizyolojik dedigi rahatsizligimda bana en buyuk ilac oldu, simdi farki goren doktorlarim merak ediyor egitimi, hersey bir yana inanin mental rahatsizlik her hastaliktan daha zor ama bu egitim bana yeniden dunyaya doğma şansi verdi . Umarim sizde hakedişinizi oluşturmuşsunuzdur ve tüm mutsuzluk, hastalik, korkularimizin sebebinin boyle bir ilim eksikliği olduğunu anlar, her aninizi böyle en kiymetli hediye ilim ile doldurursunuz.

    YanıtlaSil
  21. Basimiza gelenlerin dis dunya degil ic dunyamizdan oldugunu, gercek mutlulugun somutta degil soyutta oldugunu anladım ve daha nice hayat kolaylastirici yasaları . Herkesin bu egitimi alma hak edisi olur insallah

    YanıtlaSil
  22. Hayatımın en anlamlı hareketiydi bu eğitimi almak , Kim kimdir ve İlişkide Ustalık’tan sonra inşALLAH bu akşam Başarı Psikolojisi’ni bitiriyoruz...Yaşamım gerçekten bambaşka bir boyuta geçti .Yasalar ile hayatı yaşamak meğer ne kadar konforluymuş .Şükürler olsun...Bu eğitimlerimi aldığım çok değerli Veli Savaş Hoca’ma en içten sevgi ve hürmetlerimle...İyi ki tanıdım Sizleri ...Her daim şükredeceğim bu eğitim ile tanıştığım için...Kalın sağlıcakla ...Özkan Duran

    YanıtlaSil